LOGO FINAL

Το λογότυπο του Συλλόγου είναι το δέντρο που συμβολίζει την ζωή. Η ποικιλία των φύλλων και των καρπών στα κλαδιά τονίζει τη μοναδικότητα των ατόμων στην κοινωνία γενικότερα. Οι ρίζες συμβολίζουν ότι η καταγωγή όλων των ανθρώπων είναι κοινή και αποτελούμαστε όλοι από τα ίδια στοιχεία. Είναι ένα θαύμα της φύσης ο αιώνιος αυτός κύκλος δημιουργίας που ξεκινά από τα σπλάχνα της γης μέχρι που πάνω στα κλαδιά θα ενσαρκωθούν οι καρποί οι οποίοι είναι και μοναδικοί μεταξύ τους.

«αξίΖΩ» (Αξία + Ζω)

Το λογοπαίγνιο συμβολίζει την αξιοπρέπεια  και την σημαντικότητα των ατόμων ΑμεΑ, καθώς επίσης και το σεβασμό που αξίζουν από εμάς. Επίσης, δίνεται έμφαση και στα ίσα δικαιώματα που έχουν όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι στον κόσμο.

A+ A A-

 

jlyrf

Περιγραφή έργου

Το έργο Μουσικό Εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα με νοητική υστέρηση και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund, με φορέα υλοποίησης τον Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑΑγ.Θεόδωροι. Η καινοτομία και πρωτοτυπία του Μουσικού Εργαστηρίου έγκειται στο γεγονός πως στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν υπάρχει φορέας ο οποίος να παρέχει εξειδικευμένη μουσική εκπαίδευση και μουσικοθεραπεία σε άτομα με νοητική αναπηρία.

Σκοπός του Μουσικού Εργαστηρίου είναι η παροχή μουσικής εκπαίδευσης και μουσικοθεραπείας ενδυναμώνοντας τις δυνατότητες των ατόμων αυτών. Συγκεκριμένα, με το μουσικό εργαστήρι θα επιτευχθούν η διέγερση και ανάπτυξη χρήσης της φωνής και των προ-λεκτικών διαλόγων, ανάπτυξη ή βελτίωση των επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων, μείωση των στερεοτυπικών κινήσεων, έκφραση έντονων συγκινησιακών καταστάσεων με δημιουργικό τρόπο, ανάπτυξη της ανεκτικότητας στον ήχο, ανάπτυξη της συνεργασίας και αλληλεπίδρασης με τον άλλον, μείωση του άγχους, προωθείται ο αυθορμητισμός και το άτομο που συμμετέχει αποκτά ευελιξία, βελτίωση της συγκέντρωσης και οργάνωσης της σκέψης, απόκτηση αυτοπεποίθησης και ανάληψης πρωτοβουλιών, καλλιέργεια της ικανότητας ελέγχου της παρορμητικότητά και το σημαντικότερο άρση του κοινωνικού αποκλεισμού με ένταξη στη μουσική εκπαίδευση αποσκοπώντας στην επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

Το Μουσικό Εργαστήρι «αξίΖΩ» έχει ως στόχο οι ωφελούμενοι :

  1. Να αποκτήσουν αντίληψη του ήχου ως προς τη χροιά ,το ύφος ,το χρόνο, την ένταση
  2. Να γίνουν ικανοί να χρησιμοποιούν δημιουργικά τα μέσα παραγωγής ήχου: φωνή, σώμα, μουσικά όργανα .
  3. Να καλλιεργηθούν ακουστικά και φωνητικά , ώστε να αποδίδουν με ακρίβεια τους διάφορους ήχους .
  4. Να συνειδητοποιήσουν τη δομή της μελωδίας (φράση, πρόταση ,θέμα )και την αρμονική τοποθέτηση των ήχων .
  5. Να μπορούν να δημιουργήσουν και να εκφράζονται μουσικά .
  6. Με βάση το λόγο (λέξεις, φράσεις ) να δημιουργούν ρυθμούς χρησιμοποιώντας την φωνή, το σώμα ,τα μουσικά όργανα
  7. Να ερμηνεύουν μουσική με κίνηση ,αναπτύσσοντας την τεχνική να χρησιμοποιούν το σώμα του σαν εκφραστικό μέσο και συνδυάζοντας τα παράλληλα χαρακτηριστικά μουσικής και κίνησης (δημιουργικός χορός)
  8. Να χρησιμοποιούν τα όργανα τάξης στις δημιουργικές εργασίες και να εκμάθουν ένα ή περισσότερα όργανα
  9. Να αποκτήσουν ένα ρεπερτόριο από πολλά τραγούδια
  10. Να αναγνωρίζουν και να χρησιμοποιούν τα σύμβολα των ήχων (μουσική γραφική, ρυθμική και μελωδική)
  11. Να γνωρίζουν τα διάφορα μουσικά στυλ μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και να μάθουν να εκτιμούν τη μουσική δημιουργία κάθε εποχής
  12. Να γνωρίζουν και να σέβονται την παραδοσιακή μουσική ,τη δική του και των άλλων .
  13. Να αναπτύξουν θετική στάση προς την καλή μουσική ,σαν μια μορφή τέχνης, είτε είναι παραδοσιακή , έντεχνη, λαϊκή κ.λ.π

Μέσα από τις διάφορες μουσικές δραστηριότητες να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, αίσθημα ευθύνης και συνεργασίας ,αυτοπειθαρχία, πνεύμα ομαδικότητας και κοινωνικοποίηση για τη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης προσωπικότητας.

Νέα- Δράσεις- Αποτελέσματα

Στο παρακάτω link θα βρείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό αναφορικά με τις δράσεις και τα αποτελέσματα.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-VIDEO

Κοινωνικός Αντίκτυπος

    Η μουσικοθεραπείαθα βοηθήσει τους ωφελούμενους να χαλαρώσουν και να αποφορτιστούν από την επιβλαβή πίεση. Άλλωστε, η μουσικοθεραπεία είναι σε γενικές γραμμές εύκολα δεκτική, λόγω της φύσης της, από τα παιδιά κι έτσι συγκαταλέγεται στις κορυφαίες μορφές ψυχοθεραπείας. Ο άνθρωπος, από μικρή ηλικία, νιώθει ψυχική ανάταση στο άκουσμα μουσικής και αντιδράει ευχάριστα στον ρυθμό μέσω της κίνησης του σώματός του. Η μουσικοθεραπεία μάλιστα λογίζεται ως ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινή ρουτίνα παρά ως ανιαρή υποχρέωση.   Η φύση της μουσικοθεραπείας βοηθάει τους ωφελούμενους να μην την αντιμετωπίσουν ως μορφή θεραπείας, αλλά ως ψυχαγωγική ασχολία. Ειδικά στην σύγχρονη εποχή, όπου η ψυχαγωγία και η διασκέδαση, αν και κεφαλαιώδους σημασίας εκπαιδευτικά εργαλεία, παραμελούνται, η μουσικοθεραπεία δύναται να προσφέρει την απαιτούμενη χαρά, χαλάρωση και δημιουργικότητα. Η μουσικοθεραπεία, λοιπόν, τον 21ο αιώνα αποτελεί ζωτικής σημασίας εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό παράγοντα στην δύσκολη ψυχοσυναισθηματικήανάπτυξη των ωφελουμένων.Βασικό πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών είναι η έλλειψη επικοινωνίας και η κακή ποιότητα των προσωπικών σχέσεων λόγω της υποκατάστασης της ανθρώπινης επαφής από τεχνολογικά εργαλεία. Η μουσικοθεραπεία, χωρίς ασφαλώς να υποκαθιστά πλήρως την έλλειψη αυτή, αποτελεί σημαντικό ψυχολογικό ανάχωμα με αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Πράγματι, αρκετά συχνά οι αναμνήσεις είναι συνδεδεμένες με τραγούδια.

Φορείς χρηματοδότησης και διαχείρισης

Σχετικά με το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του ΕΟΧ:Η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία υπέγραψαν το 1992 Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ, γνωστότερος ως EEA Grants, είναι ένα εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης που δημιουργήθηκε από τις τρεις αυτές χώρες και είναι διαθέσιμο σε 15 χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.Τη διαχείριση του προγράμματος Activecitizensfund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Δείτε περισσότερα στο: www.eeagrants.org / www.norwaygrants.org

Σχετικά με το Ίδρυμα Μποδοσάκη:

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ιδρύθηκε το 1972 από τον Πρόδρομο - Μποδοσάκη Αθανασιάδη, ο οποίος αποφάσισε να διαθέσει την περιουσία του για την προώθηση της εκπαίδευσης, της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον, το Ίδρυμα υποστηρίζει ΜΚΟ που εργάζονται με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει βαθιά γνώση του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού τομέα στην Ελλάδα και από τη στιγμή της ίδρυσής του ως σήμερα έχει διαχειριστεί περισσότερα από €450 εκατομμύρια, που έχουν δαπανηθεί δίνοντας έμφαση στη μείωση της ανισότητας των ευκαιριών, στην εκπαίδευση των νέων, στη βελτίωση ιατρικών και ερευνητικών υποδομών και στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Δείτε περισσότερα στο www.bodossaki.gr

Σχετικά με το SolidarityNow:

Το SolidarityNow (SN) είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2013 για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πιο ευπαθών και περιθωριοποιημένων ομάδων, χωρίς διάκριση. Τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ εκτεταμένες δράσεις

υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη χώρα. Όραμα του οργανισμού είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων και να τους ενδυναμώσει ώστε να διεκδικήσουν μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς

αποκλεισμούς. Το όραμα γίνεται πράξη μέσα από τρεις βασικούς στρατηγικούς πυλώνες: α) Προάσπιση της ασφάλειας και προστασίας, β) Υποστήριξη των ευκαιριών βιοπορισμού και της ένταξης στην αγορά εργασίας, γ) Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της κοινωνίας των πολιτών και προάσπιση των αξιών μιας ανοιχτής κοινωνίας. Το SolidarityNow έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα 300.000 ανθρώπους, τόσο μέσω της απευθείας υλοποίησης προγραμμάτων όσο και μέσω δωρεών για την στήριξη δράσεων της κοινωνίας των πολιτών. Μέσω των δωρεών του, το SN έχει μέχρι σήμερα υποστηρίξει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την υλοποίηση 73 προγραμμάτων, συνολικού ύψους 14,4 εκ. ευρώ.

Δείτε περισσότερα https://www.solidaritynow.org/

Το έργο Μουσικό Εργαστήρι υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund, με φορέα υλοποίησηςτον Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑΑγ.Θεόδωροι.

Το πρόγραμμα Activecitizensfund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 –2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Activecitizensfund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.»

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Όνομα: Ποιμενίδης Δημήτριος

Email: info@syd.gr

Τηλέφωνο: 6978789066

Find us on Facebook