Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ο Σύλλογός μας έλαβε για ακόμη μία φορά την αναγνώριση και επαινετικά σχόλια για το έργο και την δράση του στον τομέα της φροντίδας των ατόμων με αναπηρία, αυτήν την φορά από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο. Η στήριξη αυτή μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας και να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας.
Όπως πολλά άτομα με διανοητική αναπηρία, ο Πέτρος χρειαζόταν συνεχή φροντίδα. Αυτό τον δυσχέρανε να ζει αυτόνομα και του στέρησε τον χρόνο και τα μέσα για να κάνει φίλους ή να αναζητήσει εκπαιδευτικές ευκαιρίες.
Όλα άλλαξαν όμως όταν άρχισε να συμμετέχει στο πρόγραμμα Αξίζω (ονομασία που σημαίνει «αξιοπρέπεια στη ζωή»). Με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το πρόγραμμα του έδωσε την ευκαιρία να ζήσει από κοινού με άλλα άτομα με διανοητική αναπηρία, συνεχίζοντας παράλληλα να λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα.
Το πρόγραμμα Αξίζω αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμμετεχόντων, παρέχοντάς τους ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, καθημερινή φροντίδα και υποστήριξη για να ζήσουν αυτόνομα, καθώς και παρέχοντας διασκέδαση και διοργανώνοντας κοινωνικές και κοινοτικές δραστηριότητες για να βοηθήσουν συμμετέχοντες όπως ο Πέτρος να κάνουν φίλους.
Η ομάδα του προγράμματος ανέπτυξε ένα εξατομικευμένο σχέδιο υποστήριξης για τον Πέτρο, το οποίο του επιτρέπει να ζει πιο αυτόνομα με τους νέους φίλους του, το οποίο απολαμβάνει: «Ζω με φίλους, έχω δικό μου δωμάτιο και ταυτόχρονα αισθάνομαι ανεξάρτητος». Η πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση του Πέτρου χαλάρωσε επίσης την πίεση στην οικογένειά του να του παράσχει φροντίδα — που είναι βεβαίως και ένας από τους στόχους του προγράμματος.
Το πρόγραμμα Αξίζω αποτελείται από δύο διαφορετικά σύνολα υπηρεσιών. Το κέντρο ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία παρέχει καθημερινά σε 28 άτομα με νοητική και διανοητική αναπηρία οκτώ ώρες φροντίδας. Η υποστηριζόμενη δομή διαβίωσης παρέχει συνεχή στήριξη στον Πέτρο και σε οκτώ άλλους που ζουν εκεί.
Για την καταπολέμηση του στίγματος της αναπηρίας στην κοινωνία και τη βελτίωση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με διανοητική αναπηρία, το σχέδιο υλοποιεί εξατομικευμένα προγράμματα που περιλαμβάνουν θεραπεία, δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ανάλογα με τις ανάγκες του δικαιούχου, τα προγράμματα μπορεί να περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχαγωγία, κοινωνικές δεξιότητες και εκπαίδευση σε θέματα υγείας. Στόχος είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα ενισχύσουν την κοινωνική ένταξη των συμμετεχόντων.
Ο Πέτρος εκτιμά την ελευθερία και την ανεξαρτησία που απέκτησε ζώντας στο νέο του σπίτι, καθώς και τους φίλους του μέσω των προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης. Είπε, «Είμαι πολύ ευτυχής που συμμετέχω στις δραστηριότητες του συλλόγου. Περνάω πολύ ωραία γιατί οι άνθρωποι εκεί με αγαπούν και φροντίζουν για μένα. Είναι το νέο μου σπίτι.»
Πηγή:https://ec.europa.eu/european-social-fund-plus/el/projects/independent-living-disabled-greeks